nl en
+31 76-5226470
+31 76-5226470

Een geschil als een stekelige cactus

Een geschil als een stekelige cactus

Geschillen, we hebben ze allemaal. Juridische of niet-juridische geschillen. Overal waar mensen contact met elkaar hebben en samenwerkingen aangaan, ontstaan er geschillen. Ze beslaan vaste delen van ons leven, zelfs als we dat niet door hebben. Sommige geschillen zijn jarenlang aanwezig en worden geaccepteerd als een noodzakelijke gast in ons leven. Ik noem deze gast maar even ‘de cactus’. Hij staat er en is meestal afzichtelijk als je het mij vraagt, behalve die varianten die net als je ze koopt een bloem hebben die er vervolgens vrijwel meteen afvalt. De cactus in mijn verhaal wordt gedoogd. We kiezen er niet bewust voor, maar accepteren het als iets wat we als een noodzakelijk kwaad zien. En we nemen hem mee naar onze advocaat.

Sommige mensen hebben zolang een juridisch of niet-juridisch geschil met een ander, dat ze er nauwelijks nog van los komen. Het wordt een soort nieuw-normaal, een deel van je dagbesteding. Een nieuw-normaal, welk normaal niet normaal is, maar onaanvaardbare delen van ons leven in beslag neemt.

Soms hebben mensen zelf niet door wat dit ze aan negatieve energie kost. Negatieve energie die eigenlijk maar één persoon wat kan opleveren, je advocaat. Advocaten begrijpen vaak heel goed waarom een cliënt er hard in wil gaan om zijn of haar gelijk te behalen. Advocaten zijn ook maar mensen. Maar je bent vaak al duizenden euro’s verder voordat jouw zaak op zitting bij een rechter wordt besproken en daar kom je er vervolgens achter dat ook de rechter wil dat de zaak geregeld wordt. Dit levert dan vaak ook nog eens ergernis op, want kan die rechter niet gewoon zijn of haar werk doen?

Ik heb het in de praktijk meegemaakt dat een zeer langdurig geschil werd geregeld, maar dat de belanghebbenden - hoewel ze tevreden waren met de uitkomst - toch vertwijfeld waren vanwege het ‘gat’ wat het geschil achter liet. Hebben advocaten hier genoeg oog voor? Persoonlijk zie ik als ik een zaak heb bekeken in de meeste gevallen een vrij ideale oplossing die haalbaar is om te bereiken.

Veel mensen zijn in deze corona-tijd bezig met overleven. We proberen ons leven zo in te richten dat we zo min mogelijk stress ervaren. Hoort daar niet ook bij dat we proberen onze geschillen zo veel mogelijk te minimaliseren? Ik vind van wel. Let er daarom bij het vinden van de juiste advocaat voor jouw geschil op wat de insteek is bij de aanvang van de zaak. Denk er vooraf eens over na over wat je wil, of je nu particulier bent of ondernemer. Wil je jarenlang procederen en uiteindelijk ook als je wint als verliezer eindigen? Advocaten doen dit graag voor je hoor, ook ik vind procederen een van de leukste dingen van het vak. Maar de ervaring leert dat het beter is voor een ieder om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Een langdurige procedure kost altijd wat. Bijvoorbeeld alle negatieve energie die je dit heeft gekost en al het geld wat je aan je advocaat hebt betaald.

Wil je een rechtvaardige oplossing voor een juridisch probleem die recht doet aan jouw zaak, zonder dat je een mediator hoeft te raadplegen en de juridische aspecten naar de achtergrond verdwijnen? Zoek dan een advocaat die oog heeft voor jouw zaak als onderdeel van jouw onderneming of leven, want ook al besef je dat misschien niet, de stekelige cactus staat er wel. Daar waar hij in feite niet thuis hoort. Want deze plek kun je wel beter gebruiken. Bijvoorbeeld om daadwerkelijk te ondernemen en de bedrijfsdoelen die je hebt gesteld te behalen, je dromen na te jagen waarvoor je ooit begonnen bent met je bedrijf. Of om je leven in te richten zoals jij dat graag wilt.

Ik help je graag met het vinden van een weg in jouw juridische geschil om daar op een juridisch rechtvaardige wijze een einde aan te maken. Zodat je verder kunt zonder geschil.

Gwenda van den Hoven                                                                                                                                           Advocaat                                                                                                                                                               hoven@kochadvocaten.nl

 

 

Altijd op de hoogte blijven? Volg ons op Linkedin!