nl en
+31 76-5226470
+31 76-5226470

Overgieten van een flesje water leidt tot ontslag van 25 jaar in dienst zijnde werknemer

Overgieten van een flesje water leidt tot ontslag van 25 jaar in dienst zijnde werknemer

Op 22 juni 2020 heeft de kantonrechter van de Rechtbank Noord-Holland, locatie Haarlem, uitspraak gedaan in een zaak over een werknemer die op staande voet is ontslagen. De betreffende werknemer was tot midden oktober 2019 werkzaam voor een cateringbedrijf dat cateringactiviteiten verzorgt ten behoeve van verschillende luchtvaartmaatschappijen op Schiphol. Hij was reeds 25 jaar werkzaam bij deze firma en had een goede staat van dienst. Op 10 oktober 2019 deed zich echter een incident voor dat tot een ontslag op staande voet heeft geleid.

Op deze dag heeft de werknemer water uit een flesje in zijn persoonlijke dopperfles gegoten. Daarbij werd hij betrapt door zijn leidinggevende, waarna er tussen beiden een gesprek heeft plaatsgevonden. De werknemer bekende het flesje water te hebben gepakt en het water in zijn dopperfles te hebben gegoten. Zijn werkgever accepteerde dit niet en besloot de werknemer te ontslaan.

Na het lezen van de voorgaande alinea’s, zult u wellicht van mening zijn dat een ontslag op staande voet in dit geval een disproportioneel besluit is. Gelet op de volgende feiten en omstandigheden van het geval, zult u daar mogelijkerwijs anders over denken.

De werkgever in kwestie maakt gebruik van een gedragscode. Hierin staan kernwaarden en regels beschreven, die elke werknemer in acht moet nemen. In 2015 heeft de werkgever naar haar werknemers benadrukt dat het onrechtmatig toe-eigenen van haar eigendommen ten strengste verboden is. Nog geen twee maanden voor het incident d.d. 10 oktober 2019 heeft iedere werknemer een brief ontvangen waarin de werkgever uitweidt over de dopperfles, die elke werknemer per 1 september 2019 heeft gekregen. Per 1 september 2019 was het deze werknemers niet meer toegestaan om waterflesjes van en op de afdeling te drinken, maar mochten werknemers enkel de van de werkgever verkregen dopper gebruiken. Zoals in de brief geschreven, kan en mag deze op diverse waterpunten gevuld worden.

Gelet op onder meer het strenge beleid van de werkgever is de kantonrechter tot het oordeel gekomen dat het ontslag op staande voet terecht is gegeven. Het overgieten van een flesje water is de werknemer in kwestie dus erg duur komen te staan.

Rechtbank Noord-Holland 22 juni 2020, ECLI:NL:RBNHO:2020:4242

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel dan kunt u natuurlijk altijd contact met mij opnemen.

Daniël Verstraten

Advocaat

Verstraten@kochadvocaten.nl

 

Altijd op de hoogte blijven? Volg ons op Linkedin!