nl en
+31 76-5226470
+31 76-5226470

Onder het paard zijn buik; hoe zit het met de aansprakelijkheid?

Onder het paard zijn buik; hoe zit het met de aansprakelijkheid?

Als verstandige ouder spoor je je kind aan om zo gezond mogelijk te leven, en sporten is daar een onderdeel van. Maar wat nu als je kind aangeeft dat zij (of hij, want er zijn ook genoeg stoere jongens die dat aandurven..) graag wil gaan pony of paardrijden? Paardrijden is immers best een gevaarlijke sport en een val van of met het paard heeft veelal letsel tot gevolg, wat ernstig tot zeer ernstig kan zijn. Hoe zit het dan met de aansprakelijkheid van de manege waar je kind les neemt, in het geval het onverhoopte zich voordoet, en je lieverd van Pipo, Bella of Choco valt en daarbij, bijvoorbeeld, een arm breekt?

In beginsel is het zo dat de bezitter/ eigenaar van de pony of het paard, dus de manege, aansprakelijk is voor de geleden schade. Maar, in de rechtspraak wordt aangenomen dat er ook sprake is van eigen schuld van de ruiter, omdat die uit vrije wil op de pony of het paard is gestapt en dat betekent dat soms een deel van de schade voor rekening van de ruiter of amazone blijft.

In een gerechtelijke procedure kan op basis van de feiten en omstandigheden van het geval worden beoordeeld welke omstandigheden hebben bijgedragen aan het ontstaan van de schade en voor wiens risico (ruiter of manege) die omstandigheden komen. Door op een pony of paard te stappen, accepteert de ruiter immers de risico’s die zijn verbonden aan het paardrijden. Bovendien is een ruiter zelf medeschuldig aan het ontstaan van het ongeval, er wordt bovendien gekeken welke voorzorgmaatregelen de manege heeft genomen om een ongeluk te voorkomen. De rechter onderzoekt en weegt al die feiten en komt dan tot een schuldverdeling over de ruiter en de manege. Daarna kan er nog een zogenaamde billijkheidscorrectie worden toegepast. Als er bijvoorbeeld sprake is van ernstig letsel, kan de rechter daar rekening mee houden en de eigen schuld verlagen, of oordelen dat er geen sprake is van eigen schuld aan de kant van de ruiter. Van belang is ook om te weten dat er bij kinderen die jonger zijn dan 14, sowieso geen sprake is van toerekening van eigen schuld, de manege is in dat geval volledig aansprakelijk voor de schade.

Gelukkig gaat het de meeste keren allemaal goed, en het is een gezegde in de ruitersport dat je 100 keer van je paard moet zijn gevallen om een goede ruiter te worden. Allemaal mooi en goed, maar dan graag wel zonder schade.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel dan kunt u natuurlijk altijd contact met mij opnemen.

Christine Pannekoek

Advocaat

Pannekoek@kochadvocaten.nl

Altijd op de hoogte blijven? Volg ons op Linkedin!