nl en
+31 76-5226470
+31 76-5226470

Merkinbreuk?! Wat nu?

Je start een nieuw bedrijf of bedenkt een nieuw product. Uiteraard heb je de naam al bedacht, maar het laten registeren daarvan als (woord)merk vind je misschien wat voorbarig. Of heb je er simpelweg nog niet eens aan gedacht. 

Vol goede moed ga je voortvarend aan de slag. De (handels)naam van je bedrijf vergaart al snel de nodige bekendheid. Een mooie ontwikkeling! Tot het moment dat er een sommatiebrief op de (digitale) deurmat ploft, waarin je wordt gesommeerd om het gebruik van de (handels)naam per direct te staken. Dat is jammer en in veel gevallen noodzaak tot gehoorzaamheid. Dit geldt echter niet altijd! 

Laat ik vooropstellen dat het raadzaam is om in een zo vroeg mogelijk stadium je (handels)naam als (woord)merk te laten registreren. Dit dwingt je om onderzoek te doen naar andere soortgelijke handelsnamen en merken. Dat kan toekomstige problemen voorkomen. Bovendien kun je dan – ook al staat een bedrijf of product in de kinderschoenen – vrij snel én eenvoudig optreden tegen soortgelijke (handels)namen. 

Bij het registreren van een merknaam is het wel van belang dat je de waren en diensten waarvoor je het merk wilt gebruiken voldoende nauwkeurig omschrijft en dat je daarvoor ook de juiste termen gebruikt. Je kunt de bescherming van een merk namelijk niet inroepen voor waren of diensten waarvoor dat merk niet is ingeschreven. Het merk ‘Ajax’ voor brandblussers kan men bijvoorbeeld niet inroepen tegen het gebruik van ‘Ajax’ als merk voor de bekende schoonmaakmiddelen. 

Terug naar de sommatiebrief waar ik deze blog mee begon. De hiervoor genoemde beschermingsomvang is namelijk ook van belang bij het voeren van verweer tegen een sommatie tot het staken van het gebruik van je (handels)naam. Geef daarom niet te snel toe en laat controleren of de sommatie juridisch hout snijdt. Voor welke waren en diensten is dat merk ingeschreven? Is die inschrijving voldoende nauwkeurig? Wordt het merk ook voor die waren en diensten gebruikt? Dit zijn allerlei vragen die moeten worden beantwoord na ontvangst van een dergelijke sommatiebrief. 

Een sommatie tot het staken van (beweerdelijke) merkinbreuk hoeft dus niet direct ‘het einde’ te betekenen. In tegendeel, dit kan (nieuwe) kansen bieden!

Vincent Veldhuis
veldhuis@kochadvocaten.nl

 

 

 

Altijd op de hoogte blijven? Volg ons op Linkedin!