Ontslag op staande voet kent risico's
Een werknemer op staande voet ontslaan is lastiger dan vroeger. Het wordt niet altijd meer toegekend. Let daarom goed op de risico’s.
Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid is de mogelijkheid om een werknemer op staande voet te ontslaan lastiger geworden. Deze mogelijkheid bestaat weliswaar nog steeds, maar als werkgever dient u zich te vergewissen van de risico’s hierbij. Met name in financiële zin zitten er risico’s aan het ontslag op staande voet.
In het verleden koos de werkgever er veelal zekerheidshalve voor om naast een ontslag op staande voet een verzoek te doen tot voorwaardelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
Tegenwoordig wordt er over gediscussieerd of deze mogelijkheid nog bestaat.
De Hoge Raad heeft deze vraag overigens inmiddels bevestigend beantwoord, met dien verstande dat de mogelijkheid daartoe sterk is beknopt.
Daarom is het vandaag de dag raadzaam om als werkgever nauwkeurig uit te zoeken of een ontslag op staande voet uiteindelijk overeind zal blijven. Vervolgens moet u een zeer zorgvuldige afweging maken of u hier goed aan doet, gekoppeld aan de eventuele financiële consequenties voor het geval het ontslag op staande voet niet wordt gehonoreerd. Juist omdat de weging van de voor- en nadelen van een ontslag op staande voet tegenwoordig veel nauwer luistert, is het van essentieel belang dat u zich zorgvuldig laat informeren door een gespecialiseerde advocaat als u een ontslag op staande voet overweegt.
Link voor originele artikel:files/koch_advocaten.jpg
Bron: column De Ondernemer uit BN De Stem d.d. 11 oktober 2017
Altijd op de hoogte blijven? Volg ons op Linkedin!