nl en
+31 76-5226470
+31 76-5226470

De mondelinge behandeling in civiele zaken

De mondelinge behandeling in civiele zaken

Dat is de titel van een recent verschenen boek (redactie: D. de Groot en H. Steenberghe). Dit boek, geschreven door auteurs werkzaam in verschillende beroepsgroepen, gaat over het sterk toegenomen belang van de mondelinge behandeling in civiele dagvaardingsprocedures. De mondelinge behandeling wordt ook wel “het hart van de civiele dagvaardingsprocedure” genoemd. Wat wordt daarbij verwacht van de advocaat en de cliënt? 

Waar in het verleden een civiele dagvaardingsprocedure meerdere schriftelijke rondes kende, is al vanaf 2002 het accent komen te liggen op de mondelinge behandeling, de comparitie van partijen. Dat is veelal een informele zitting. De bedoeling is dat de rechter nadere inlichtingen inwint en beziet of er een mogelijkheid is om de zaak te schikken. De rechter speelt op de zitting een actieve rol en wendt zich niet alleen tot de advocaten, maar ook tot de partijen rechtstreeks. Voor de rechter komt een tot dan toe papieren dossier tot leven. Niet alleen de feiten en juridische onderbouwing zijn daarbij van groot belang, maar ook vragen als: Wie is het meest geloofwaardig? Wie is het meest overtuigend? Wie krijgt de sympathie? 

Ook in het pleidooi, een zitting die tot voor kort bij uitstek bedoeld was om de advocaten de gelegenheid te geven de zaak nog eens uitgebreid mondeling toe te lichten, is er een verschuiving waarneembaar naar “minder advocaat en meer partij”. 

Recentelijk ontving ik een oproep voor een pleidooi, waarin werd aangegeven dat voor de zitting twee uur zal worden uitgetrokken en de advocaten ieder 10 minuten spreektijd is gegund. De overige 100 minuten van de zitting zullen verlopen als een comparitie van partijen. Dat betekent dat niet alleen de advocaat maar ook zijn cliënt in nauw overleg met elkaar het pleidooi grondig moeten voorbereiden en niets aan het toeval over moeten laten. Voor de advocaat is er bovendien de uitdaging om in die luttele 10 minuten kort en krachtig de beslissende slag te slaan.

Leo Andriessen
Advocaat Ondernemingsrecht
andriessen@kochadvocaten.nl

 

 

 

Altijd op de hoogte blijven? Volg ons op Linkedin!