nl en
+31 76-5226470
+31 76-5226470

Schikken of stikken?

Schikken of stikken?

De laatste paar columns schreef ik over de wat ik noem ‘zachte kant’ van het geschil. In de vorige column ging ik nader in op de bewijskant van uw zaak. In dit stukje wil ik de schikking nader onder de loep nemen. De ervaring leert dat er allerlei soorten cliënten zijn. Logisch, want ieder mens is anders. Zo is dat ook bij advocaten. Sommige advocaten zijn van het oorlog voeren tot het gaatje, anderen zijn meer praktisch ingesteld. Als ik de oorlogsvoerders te werk zie gaan, zie ik meestal vooral verliezers onder de partijen. Alle partijen die betrokken zijn bij een geschil betalen flinke nota’s aan hun advocaten en die bedragen komen soms zelfs in de buurt van het bedrag waar het geschil om gaat. Tel uit je winst. Belangrijk is het dus om vooraf eerst een goede kosten-batenanalyse te maken. En probeer de eventuele boosheid daarbij even naar de achtergrond te drukken. Want doorprocederen om perse je gelijk te willen halen, tegen elk bedrag, vergroot meestal de boosheid achteraf, zelfs al loopt de zaak juridisch gezien goed af. Dat is op zich ook wel verklaarbaar, want meestal verliezen mensen onderweg andere zaken, zoals hun gezondheid, relaties en dergelijke.

Probeer het liefst voordat je een zaak aan een advocaat voorlegt helder te krijgen waar het je nu eigenlijk echt om gaat, als particulier, maar zeker ook als ondernemer. Heel erg lastig als je zelf betrokken bent bij een geschil en daarom heb je je advocaat om dit mee te bespreken. Wat heb je nodig om van je geschil af te komen en het liefst in ieder geval in de buurt te komen van de uitkomst die je wenst en haalbaar is? Zoek daarbij de advocaat die bij je past. Wil je tot het gaatje gaan, zorg dan dat je goed ingelicht bent over de kosten hiervan en zoek een advocaat die hierachter staat. Laat je ook in dat geval goed inlichten over de haalbaarheid van de zaak, om verrassingen achteraf te voorkomen.

Onlangs regelde ik een zaak waarin mijn cliënt juridisch gezien ijzersterk stond. Mijn cliënt wilde er echter graag vanaf. Juridisch gezien moest ik dit enigszins afraden, maar afgezien van het juridische begreep ik mijn cliënt maar al te goed. Want advocaten vinden procederen geweldig, maar zo leuk is het niet als jij zelf ook jarenlang bezig bent met getuigenverhoren, het aanleveren van informatie aan je advocaat voor het indienen van stukken en dergelijke. Soms kan het niet anders, maar mijn boodschap is dat je het liefst altijd je werkelijke belangen voor ogen zou moeten houden, ook als je jezelf dreigt te verliezen in de ‘strijd’. Op het moment dat er zich een mogelijkheid voordoet om een redelijke regeling te treffen, sta hier dan bij voorbaat niet te sceptisch in en bekijk dit serieus. Vraag ook waarom, als je advocaat dit eventueel zal afraden. Procederen valt meestal duurder uit, nog los van de energie die dit kost.

Met regelmaat kan het niet anders om te gaan procederen en daar ben ik zeker niet vies van. Maar vaak komen er ook tijdens de procedure mogelijkheden langs om een zaak te regelen en daarmee een geschil uit je leven te bannen. Ga na wat je dat waard is en bespreek dat met je advocaat.

Wil je een rechtvaardige oplossing voor een juridisch probleem die recht doet aan jouw zaak, zonder dat je een mediator hoeft te raadplegen? Zoek dan een advocaat die oog heeft voor jouw zaak als onderdeel van jouw onderneming of leven. Ik help je graag met het vinden van een weg in jouw juridische geschil om daar op een juridisch rechtvaardige wijze een einde aan te maken. Zodat je verder kunt zonder geschil.

Gwenda van den Hoven 

Advocaat

hoven@kochadvocaten.nl

 

Altijd op de hoogte blijven? Volg ons op Linkedin!